Ladda upp med FF-fakta (Fotboll & Fiber)

Nu laddar vi upp för fortsatt VM-fest och håller alla tummar vi kan för våra fantastiska grabbar – sikta mot stjärnorna, kuta så sulorna glöder och förena hela Borås och Sverige i glädje och eufori. Heja, Heja Sverige!

 

1. Hur snabbt springer världens snabbaste fotbollsspelare och hur snabba är de jämfört med fiberljusets hastighet?

Världens snabbaste fotbollsspelare är galet snabba. Bale (Wales) och Advincula (Peru) har hållit fanan högt med sina 35,7 km/h respektive 36.15 km/h, men under rapporteringen av VM-matchen Frankrike-Argentina lyfte medier upp Mbappé (Frankrike) som det nya snabbskottet och hänvisade till hastigheter på 39 km/h.
Men hur snabba de än må vara så har de givetvis inte en chans mot fiberljuset, som färdas i 200 000 km/sek  (ljusets hastighet i vakum är 300 km/sek). Det innebär att det är 20 miljoner gånger snabbare än Bale, Advincula och Mbappé.

2. Hur mycket tjänar våra fotbollsspelare och hur mycket av sina årslöner behöver de punga ut om de skulle installera fiber i sin villa?

Inkomsterna skiljer sig hiskeligt mycket åt mellan spelare, det visar inte minst våra följande tre exempel på årsinkomster (brutto). Granqvists (FK Kraznodar) tjänar 30 miljoner, medan Zlatan kammade hem 110 miljoner när han spelade i Paris SG. Vår egen Elfsborgsanfallare Frick får istället nöja sig med 576 000 kr.
Vad innebär då en fiberinvestering på 26 900 kr för dessa stjärnor? För Granqvist handlar det om 0,09 procent av årsinkomsten, för Zlatan 0,02 procent och för Frick 4,7 procent.

3. VM:s yngsta spelare vs fiber som kommunikationsmedel – vem vinner ålderskampen?

Yngsta spelare i fotboll-VM:s historia är Whiteside från Nordirland, 17 år. Fibern, som är ett av landets yngsta infrastruktursatsningar, har används som kommunikationsmedel sedan 70-talet (även om större utbyggnad mot privatpersoner bara pågått ett par år) – så 1-0 i matchen Fiber- Whiteside, helt enkelt.

4. Hur många VM-planer korsar vårt fibernät, om vi ska kunna veckla ut det?

Spelplanen i internationella matcher får vara 100-110 meter lång. Det innebär att vårt fibernät, som är cirka 150 mil långt utsträckt, skulle korsa 14 286 planer (mållinje till mållinje med medelvärde 105 meter).

5. …och hur långt räcker de 150 milen om du ska ta dig till Krestovsky Stadium i St Petersburg, där Sverige- Schweizmatchen spelas?

Dit är det cirka 103 mil, så med andra ord kommer du både dit och halva vägen hem.:-)

6. Vill du ändå hellre stanna hemma och se sändningen från matchen?

Ja, det funkar ju kanonbra! Se bara till att du har tillräcklig hastighet, så du får bra bild. Sikta på åtminstone 10 Mbit/sek, så når du upp till HD-kvalitet.