SplitVision bygger IOT-nät i Borås

SplitVision kompletterar nu sitt fibernät med Lorawan, en trådlös infrastruktur för Internet of things-applikationer.

– Det kommer öka möjligheterna att skapa smarta lösningar för såväl staden som företagen och individer i Borås, säger Pär Wrångemyr, tf stadsnätschef och försäljningschef.

Lorawan-nätet blir en förlängning på det redan befintliga fibernätet, som nu utökas med sändare som kan ta emot trådlösa signaler från batteridrivna sensorer. Sensorerna kan fästas på olika saker ute i samhället och på så vis göra dem smarta. Exempelvis kan en soptunna med sensor meddela när den behöver tömmas och en uppkopplad rabatt säga till när den behöver vattnas.

– De smarta tjänsterna kommer effektivisera våra liv och våra arbetsplatser. Istället för att vi ska lägga tid på att bevaka saker, kan sakerna själva meddela oss när något behöver göras, säger Pär Wrångemyr.

SplitVision kommer bygga och äga själva infrastrukturen, medan Blink Services blir nätoperatör, dvs står för den tekniska plattformen där tjänsteleverantörer kommer erbjuda sina tjänster.

Den nya tekniken kommunicerar över långa avstånd (10-15 km) och med lång batteritid (upp till tio år). Den bygger på en öppen standard, som är tillgänglig för alla.

Infrastrukturen och plattformen beräknas byggas och tas i drift under 2019.