HASTIGHET, NEDLADDNING OCH UPPLADDNING

Nedladdning innebär att du själv hämtar något via internet, till exempel om du köper en ljudbok eller om någon skickar bilder till dig. Uppladdning är det omvända, det vill säga att du skickar något från din dator till någon annan eller till en webbplats. Om en internettjänst beskrivs som 100/10 är hastigheten för nedladdning 100 Mbit/s och för uppladdning 10 Mbit/s, det är alltid nedladdningskapaciteten som anges först.

Vilken hastighet du behöver avgörs av hur du använder ditt internet. Surfar du lite på kvällarna, tittar på filmklipp eller är det kanske ett viktigt arbetsredskap? I stadsnätet finns tjänster för olika behov. Det är dessutom enkelt att byta tjänst om du upptäcker att den inte räcker till. Här ser du alla tjänsteleverantörer som du kan köpa tjänster ifrån.

Här presenterar vi generella riktlinjer för vilken hastighet som passar olika behov:

Ett standardabonnemang som räcker till det mesta.
Fungerar bra om du vill surfa, maila, lyssna på musik och titta på filmklipp.
Är flera datorer uppkopplade samtidigt i bostaden och kraven på kapaciteten hög kan du behöva 100 Mbit/s.
En riktigt snabb tjänst lämplig för dig som laddar ner stora mängder data, spelar online etc. Ett av de snabbaste bredbanden du som privatperson kan ha.
Värstinghastigheten i SplitVisions nät. Anpassad för företag med riktigt tunga behov men givetvis tillgänglig för de privatpersoner som så önskar.