Samarbete för en smartare stad med smart teknik

Hur kan vi använda mer smart teknik i staden?

Det är en fråga som vi arbetar med tillsammans med vårt systerbolag Borås energi och miljö och två förvaltningar i Borås stad. Samarbetet går under namnet Smart city forum. Syftet är att sprida kunskap och intresse för digitalisering och sakernas internet, IoT, och att därigenom få synergier och samarbeten i staden.

– Vi är med och försöker bidra med kunskap kring Lorawantekniken och vårt nät och hur det kan användas för att verkligen leverera nytta i samhället. Tekniken går att använda till allt från att mäta temperaturer och luftfuktighet till gödslingsnivåer i fotbollsplaner, lediga parkeringsplatser och brinntid för betong, säger vår projektledare Matts Hellström.

Arbetsgruppen för smart city forum

 

Data för mängder av olika behov

Lorawan är en teknik för att trådlöst överföra data över långa sträckor och tillsammans med sensorer kan det leverera data för mängder av behov. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. Och det är här vårt samarbete kommer in i bilden.

Idén kommer ur ett koncept som RISE, Research institute of Sweden, tagit fram, för att digitalisera städerna och deras verksamheter. Samarbetet startade för ungefär ett år sedan och gruppen har träffats vid några tillfällen sedan dess.

– Nu håller Borås energi och miljö på att utveckla ett digitalt datavalv för all sin data. Tänk om ett sådant skulle kunna användas för hela stadens insamlade data, kombinerat med artificiell intelligens, AI. Ur ett sådant arkiv skulle man kunna exempelvis kunna ta fram data för vattenkvalitet för att skapa en åtgärdsplan för ett visst område, eller annan data som skulle kunna hjälpa oss förstå varför det blir mer problem med översvämningar i ett visst område jämfört med ett annat, säger Matts Hellström.

Vad hoppas du att samarbetet ska leda till framöver?
– Att det satsas resurser för att vi ska kunna hänga med på den digitaliseringsresa som pågår i samhället. Vi kommer behöva lösa saker på ett smartare sätt i staden framöver och här kan den smarta tekniken hjälpa oss!

Samarbetet Smart city forum

I samarbetet Smart city forum ingår från vänster på bilden: Fredrik Andersson Borås Energi och Miljö, Tobias Vikström samhällsbyggnadsförvaltningen, Erika Dinis, Fredrik Thorbjörnsson och Anders Tenglund Borås Energi och Miljö, Olof Olsson samhällsbyggnadsförvaltningen, Johan Olovson stadsledningskansliet. Längst fram Matts Hellström Splitvision, Fredrik Nilströmer stadsledningskansliet.


Är du vår nya ekonom?

Är du en junior ekonom eller erfaren ekonomiassistent? Är du dessutom en ansvarstagande medspelare som vill du bidra till utvecklingen av el- och fibernätet? Här får du tillfälle att utvecklas tillsammans med ett erfaret team i en spännande bransch! Sök redan idag!

Två medarbetare står bredvid varandra och tittar på en datorskärm.

 

Vi står inför viktiga förändringsarbeten dels med anledning av ändringar i ellagen men även i att ständigt förbättra oss i en allt snabbare förändringstakt. Detta ställer nya krav på vår ekonomifunktion varför våra ekonomiprocesser behöver stärkas för att vara ett relevant stöd till verksamheterna. Rollen är en förstärkning till ekonomifunktionen för att möta kommande utvecklingsarbete där digitalisering är en viktig framgångsfaktor framåt. Ett prioriterat mål är att bidra till relevanta beslutsunderlag genom att uppnå ett rättvisande resultat och prognos.

På stabsavdelningen arbetar 20 medarbetare varav tre har uppdrag inom ekonomi. Vi sitter i fräscha lokaler i Borås, ca 10 minuter från centrum.

Arbetsuppgifter

Vi söker en ekonom som vill bidra i bolagets bokslutsprocess och arbeta som verksamhetsnära stöd. Rollen är organiserad inom Stabsavdelningen där ekonomifunktionen ingår. Du kommer att ingå i ett engagerat och ansvarstagande team som stöttar varandra i det dagliga arbetet samt bidrar till varandras utveckling och trivsel. Hos oss får du möjlighet att arbeta nära bolagets verksamheter. Du kommer främst bidra i bolagets löpande bokföring men också vara ha en viktig roll i att utveckla processer där digitalisering och systematiskt förbättringsarbete sker i nära samarbete med verksamheterna.

Dina arbetsuppgifter består främst av:

 • Löpande bokföring
 • Avstämningar i samband med månadsbokslut
 • Ansvarig för leverantörsreskontran
 • Bidra till att effektivisera inköpsprocessen
 • Vid behov bidra i utredningar och projekt
 • Stötta verksamheterna utifrån deras behov
 • Viss löneadministration kopplat till redovisning
 • I övrigt förekommande arbetsuppgifter på en ekonomiavdelning

Kvalifikationer

 • Eftergymnasial utbildning inom ekonomi
 • Ett par års erfarenhet av löpande redovisning, gärna på en ekonomiavdelning
 • Erfarenhet från arbete med bokslut och/eller reskontra
 • Goda kunskaper i Officepaketet, främst Excel

Erfarenhet av Agresso, Unit 4 eller Visma ser vi som meriterande.

Egenskaper

För att passa i rollen som ekonom hos oss är det viktigt att du är strukturerad och noggrann, har en känsla för detaljer och kvalitet samt en god social förmåga.
Vi söker dig som har förmågan att skapa goda relationer, ser det som en självklarhet att samarbeta med andra och drivs av att vara ett stöd till andra i deras uppdrag. Du trivs med att arbeta i ett gemensamt uppdrag med tydligt ansvarsområde.

Då du även kommer att bidra i förbättringsarbetet är det viktigt att du är lösningsfokuserad. Att bidra i teamets gemensamma uppdrag ser du som en självklarhet.
Du värdesätter en bra arbetsmiljö och bidrar gärna till trivsel på din arbetsplats!

Med din kunskap och erfarenhet hoppas vi att du vill bidra till bolagets uppdrag och mål.

Övrigt

Tjänsten är en visstidsanställning i nuläget med tillträde snarast och med god chans till förlängning.

Vi arbetar löpande med intervjuer men ser fram emot din ansökan senast 2 oktober via ansökningsformuläret hos Cordovan Career.

I denna rekrytering samarbetar vi med Cordovan Career. För ytterligare information kring tjänsten kontakta Pia Strandh på 073-340 92 13 eller pia.strandh@cordovan.se alternativt Johanna Wållgren på 070-853 78 48 eller johanna.wallgren@cordovan.se.

Fackliga representanter

 • Vision Tommy Andersson, 033-355486
 • Sveriges ingenjörer Anders Björklund, 033-357278

Vi söker nätverkstekniker

SplitVision är Borås stadsnät och ett affärsområde inom Borås Elnät AB. Här har vi hand om och utvecklar ett öppet fibernät, utan eget tjänsteutbud, i Borås med omnejd. Det innebär att vi tillhandahåller en marknadsplats där oberoende tjänsteleverantörer kan ansluta sig och erbjuda olika typer av tjänster, allt från internet och TV till smarta hemlösningar. I dagsläget är cirka 900 företag och 17 000 privata hushåll anslutna till stadsnätet. 

En nätverkstekniker kontrollerar tekniken

Nu söker vi en medarbetare till Nätenheten! Är du en person som är inriktad på samarbete och vill du bli en del av ett härligt team? Har du ett tekniskt intresse och en vilja att fortsätta utvecklas? Då kan det vara dig vi söker som nätverkstekniker!

Rollen som Nätverkstekniker

Som Nätverkstekniker i vår organisation arbetar du med bemanning av 2/3:d line support, felsökning i vårt aktiva nät, drift/UH samt konfigurering av aktiva komponenter så som switchar, routrar m.m. Du deltar i utvecklingen av nätet, leder felsökning i fält och agerar incident manager.

Mycket av tiden kommer du att tillbringa internt på kontoret och hjälpa våra kunder per telefon. Ibland kan du behöva åka ut till kund och felsöka på plats vilket innebär att du måste ha B-körkort, men eftersom vi jobbar inom staden blir det inga längre resor. 

Du kommer att ingå i beredskapslaget enligt schema, i övrigt är arbetstiderna dagtid med möjlighet till flextider. 

Vad vi söker hos dig

Vi söker dig som har en utbildning inom nätverksteknik, gymnasie- eller vidareutbildning, och har kunskap kring konfigurering av switchar och routar via CLI. Har du dessutom erfarenhet av yrket som nätverkstekniker är du extra intressant för oss.

Eftersom vi är ett litet team på tre personer gillar du att jobba i nära samarbete med ditt team och trivs med ett öppet och tillåtande arbetsklimat. Du har en positiv grundinställning, är en god kommunikatör, har ett starkt utvecklingsintresse och en vilja att lära. Du trivs med att ge support till våra användare och hjälpa dem att lösa deras problem.

Vi ser att du har goda kunskaper i svenska i både tal och skrift då supporten sker via telefon och dokumenteras. Du bör även ha kunskap i engelska för att ta till dig information och utbildningsmaterial.

Ansökan

Vi kan erbjuda en spännande och utmanande roll som nätverkstekniker i en bransch som står inför spännande utmaningar och fantastiska möjligheter.

Vi ser fram emot din ansökan senast den 16 oktober. I denna rekrytering samarbetar vi med Cordovan Career. För ytterligare information kring tjänsten kontakta Johanna Wållgren på 070-853 78 48 eller johanna.wallgren@cordovan.se 

Du lämnar din ansökan via ansökningsformuläret i annonsen på Cordovans hemsida. 

Fackliga representanter:

– SEKO Daniel Brink 073-146 20 62

– Vision Ola Ståhl 070-835 72 64

Om oss

Borås Elnät står för trygghet, modernitet och närhet. Vi är ett lokalt, kommunägt bolag med i dagsläget knappt 80 anställda. Vårt arbete präglas av samhällsnytta – vi utvecklar och förvaltar samhällsbärande infrastruktur för el och it-kommunikation, för att boråsarna ska ha möjlighet att leva ett modernt liv. På www.boraselnat.se och www.splitvision.se hittar du mer information om oss och våra tjänster.

Kontaktpersoner

Johanna Wållgren
Rekryteringskonsult
070-853 78 48
johanna.wallgren@cordovan.se


Smart teknik förbättrar boendemiljön

Matts Hellström, projektledare på Splitvision Borås stadsnät, tillsammans med Avni Bajrami, distriktschef på Bostäder i Borås.

Tillsammans med Bostäder i Borås inleder vi ett pilotprojekt med avancerad smart teknik i trappuppgångar. Målet är att optimera trapphusstädningen med hjälp av avancerade sensorer som effektiviserar arbetstiden och samtidigt ger hyresgästerna en renare och trevligare boendemiljö.

– Vi är övertygade om att en så här innovativ användning av smart teknik kommer att förändra spelreglerna när det kommer till städning och underhåll av bostadsområden, säger Matts Hellström, projektledare på SplitVision. Sensorerna tar inga bilder utan registrerar rörelser när människor passerar varje våning, vilket kombineras med information om årstidens påverkan på smuts och slitage. På så sätt kan vi läsa av behovet av städning på varje våningsplan och optimera resursanvändningen.

Våra kommunikationstekniker i trappuppgången i den aktuella fastigheten.

Våra kommunikationstekniker sätter upp sensorerna i trappuppgången.

Den smarta tekniken har otroligt många användningsområden

Tekniken går att använda till allt från att mäta temperaturer och luftfuktighet till gödslingsnivåer i fotbollsplaner, lediga parkeringsplatser och brinntid för betong. Projektet ska visa om tekniken kan effektivisera delar av fastighetsskötseln och samtidigt förbättra boendemiljön för hyresgästerna.  

– Det ska bli intressant att få pröva den här tekniken i vår bransch, säger Avni Bajrami, distriktschef på Bostäder i Borås. Vi testar fler och fler moderna lösningar för att utveckla och anpassa oss till dagens och framtidens utmaningar. Det här ett pilotprojekt för både vår personal och våra hyresgäster och det ska bli spännande att se vilka resultat det kommer att ge.

Projektet startade den 30 augusti och kommer att pågå under minst ett halvår framöver.

Är du intresserad av hur smart teknik kan hjälpa dig?

Vi äger och driver ett radionät för sensorer i Borås, där den smarta tekniken kan användas. Är du intresserad av att höra mer ser vi fram emot att du tar kontakt med oss.

Entredörren till fastigheten med en svart låda på väggen där sensorn sitter.

Den svarta lådan på väggen innehåller en av sensorerna som registrerar när personer passerar huvudingången till fastigheten.


1 oktober höjs nätavgiften för villakunder

Den 1 oktober 2023 kommer vi att höja nätavgiften för våra villakunder. Det nya priset blir 58 kr/månad. Anledningen till höjningen beror på att vi ska kunna fortsätta utveckla, underhålla och uppdatera vårt fibernät men även till viss del på grund av ökade omkostnader. Om ni har några frågor är ni varmt välkomna att kontakta vår kundtjänst.

Varför betalar jag nätavgift? 
Du betalar en nätavgift för att vi kontinuerligt ska kunna underhålla vårt fibernät för du som kund ska ha ett driftsäkert och högkvalitativt nät med hög kapacitet och få avbrott.