Vanliga frågor
För den…
Går det att påverka var på tomten det ska grävas och spelar det då någon roll om jag eller ni gräver?
När entreprenören kommer på besök kommer ni gemensamt överens om var det ska grävas. Så länge man följer vår grävinstruktion spelar det ingen roll om man gräver själv eller anlitar egen gräventreprenör. Tänk på att om du avser göra ROT-avdrag så är det bara möjligt om du anlitar egen gräventreprenör och att den i sin tur erbjuder den möjligheten.
Om jag i framtiden planerar bygga något som medför grävning på tomten, hur gör jag då?
När du och entreprenören vid kundbesöket kommer överens om hur grävningen skall ske, bör man tänka på eventuella utbyggnationer av huset, uppförande av friggebod etc. Då kan man planera och ta hänsyn till detta. Om det ändå dyker upp omständigheter som gör att en fiberkabel behöver flyttas på tomten får fastighetsägaren betala för detta.
Hur ska jag gräva, bredd och djup?
All information finns i vår grävinstruktion. Men generellt utan att veta hur din tomt ser ut bör röret för fibern ligga på ett djup av 45 cm och 30 cm brett.
Var ska kabeln dras in och dosan placeras?
Vanligast är att borra ett hål på ca 10 mm genom husväggen. På insidan placeras sedan kopplingsdosan. Du får mer information om detta och möjlighet till att ställa frågor vid informationsmötet.
Vad kostar det att ansluta sig?
Du hittar aktuella priser för såväl anslutning som stadsnätsavgift här. Väljer du Passiv anslutning behöver du dock inte betala någon stadsnätsavgift. Sedan tillkommer naturligtvis avgifter för de eventuella tjänster du väljer.
Måste jag betala allt på en gång?
Ja, hela anslutningsavgiften måste betalas på en gång.
Vad blir månadskostnaden om jag inte vill beställa några tjänster utan bara ansluta mig till stadsnätet?
Bortsett från eventuell avbetalning på anslutningskostnaden utgår ingen månadsavgift om du väljer Passiv anslutning.
Hur mycket ökar min villa i värde om jag ansluter fiber?
Det är omöjligt att säga. Man brukar dock räkna med att installationer av funktioner som inte slits speciellt över tid, ökar värdet med mer än vad installationen kostade att installera. Framförallt blir det dyrare och krångligare för en eventuell köpare av din fastighet i framtiden att låta gräva och installera för en unik anslutning.
Om jag nu har betalat anslutningsavgiften, varför måste jag då betala en nätavgift?
Anslutningskostnaden för att få in fibern i huset kan du jämföra med kostnaden för att exempelvis dra in kommunalt vatten och avlopp, vilket oftast kostar betydligt mer. Stadsnätsavgiften på 49 kr/mån (faktureras halvårsvis) är att jämföra med den nätavgift du betalar till ägaren av elnätet. Sedan väljer du själv dina tjänsteleverantörer.
Kan jag göra ROT-avdrag när jag ansluter fiber?
Ja om du väljer anslutningsalternativet Gräv själv och den entreprenör du anlitar för
jobbet kan erbjuda ROT-avdrag. Anslutningsalternativet All Inclusive är ett paketpris
och kan inte specifieras per fastighetsägare och ger därför inte möjlighet till ROT-avdrag.
Vilken hastighet kommer jag att kunna använda?
Den utrustning vi idag använder tillsammans med fiber medger 1 Gbit/s. Men stadsnätet byggs ständigt ut för att möta kundernas behov, och fiber har inga begränsningar överföringsmässigt. Vilken din hastighet blir avgörs av den internettjänst du väljer. Här hittar du samtliga tjänsteleverantörer och deras tjänster.
Vilken hastighet behöver jag?
Svaret beror på hur du använder internet. Surfar du lite på kvällarna, tittar på filmklipp eller är det kanske ett viktigt arbetsredskap? Men generellt kan man dela in behovet så här:
10 Mbit/s
Ett standardabonnemang som räcker till det mesta. Fungerar bra om du vill surfa, mejla, lyssna på musik och titta på filmklipp.
100 Mbit/s
Är flera datorer uppkopplade samtidigt i bostaden och kraven på kapaciteten hög kan du behöva 100 Mbit/s.
500 Mbit/s
En riktigt snabb tjänst lämplig för dig som laddar ner stora mängder data, spelar online etc. Ett av de snabbaste bredbanden du som privatperson kan ha.
1GBit/s
Värstinghastigheten för dig som vill vara tuffast i kvarteret! Att jämföra med den kapacitet datatunga företag behöver. Snart tillgänglig för alla som vill i SplitVisions nät.
Var kommer kopplingsdosan att sitta?
Du kommer att ha en mindre kopplingsdosa där fibern kommer in. Den kopplas sedan med en fiberkabel (patch) som förläggs i kanalisation till medföljande mediabox. En 5 m lång patch ingår.
Hur fungerar mediaboxen?
Mediaboxen har flera portar för tv, internet, telefoni etc. Det är genom mediaboxen de tjänster du köper levereras.
Kan jag få fast IP-adress och hur många IP adresser kan jag få?
Några av våra tjänsteleverantörer säljer tjänster med fast IP-adress. Beroende på vilken tjänsteleverantör du väljer är det minst två och max tio IP-adresser.
Vad är en avlämningspunkt?
Det är kopplingsdosan som installeras i huset. Dosan utgör gränsen mellan SplitVision och din fastighet.
Hur mycket behöver jag göra själv?
Väljer du anslutningsalternativet All Inclusive är det bara att returnera avtalet i svarskuvertet till oss. Då får du fibern nedgrävd på tomten och indragen i huset. När allt sedan är inkopplat är det bara att beställa tjänst direkt från våra tjänsteleverantörer.
Hur kopplar man in sin fiber?
All inkoppling görs av behörig montör. När det kommer till att koppla in tjänster i fiberkabeln via mediaboxen, använder du dig av SplitVisions hemsida och väljer Beställ tjänst. Där hittar du alla leverantörer som är anslutna till stadsnätet.
Vem kan hjälpa mig med sladdar och boxar när ni är klara med er installation?
Det är relativt enkelt att göra själv, men här hittar du företag som hjälper till med installation.
Är det inte smidigare med mobila lösningar istället för fiber?
Mobila lösningar är smidiga när du är ute samt för att skapa flexibilitet i ditt fiberanslutna hem. De flesta är dock överens om att framtidens hem behöver matas med fiberkabel för att klara av de tjänster och möjligheter som dagens och morgondagens utveckling medför.
Har mediaboxen wifi?
Nej, men en router med wifi kan enkelt anslutas till mediaboxen.
Bygger ni ett nätverk i huset också?
Nätverket får du fixa själv.
Vad är fiber bra för?
Har du internet idag så är det troligen ADSL eller en mobil lösning. Det är lösningar som har stora begränsningar jämfört med fiber – framför allt avseende snabbhet och driftsäkerhet. Vidare kan man med stor sannolikhet anta att framtidens internettjänster kommer att vara utvecklade för fiberns hastighet. Om du inte vet vad du skall använda en fiberanslutning till, höjer du ändå värdet på din fastighet genom att ansluta dig till fibernätet.
Varför ska jag ha fiber?
Fiber kommer med största sannolikhet inom kort att vara lika självklar infrastruktur som el, vatten och avlopp. Det är ett supersnabbt bredband som klarar av utvecklingen av internettjänster. Med fiber har du ett bredband där du och din familj kan surfa hur mycket ni vill – samtidigt.
Vad är det för internettjänster som kommer att kräva fiber?
Dels kommer de tjänster som vi redan idag använder – som sociala medier, spel och tv-tjänster – fortsätta att utvecklas och kräva allt mer uppkoppling. Dessutom kommer nya typer av tjänster: videosamtal, interaktiva medier, kommunikation mellan saker i ditt hem och omgivningen, larm övervakning, sjukvård etc.
Finns det andra fördelar?
På sikt är fiber billigare än dagens lösningar. Vidare har den lång livslängd, påverkas inte av väder och vind och ger heller ingen strålning. Dessutom är det klokt att vara ansluten till en infrastruktur där flera olika leverantörer kan leverera sina tjänster och slippa vara beroende av en enskild leverantör.
Varför kan jag inte vänta till senare?
Vi gräver fiber i Borås i område efter område fram till år 2020. Om du avstår när vi är i ditt område, vet vi inte när eller om vi kommer tillbaka. Men det vi vet är att det kommer att kosta avsevärt mer att gräva för fiber och ansluta till en enskild fastighet.
Kan man få trådlöst med fiber?
För att få ett trådlöst nät behöver du koppla en router till mediaboxen. Alla anvisningar för hur du går till väga finns med i installationsanvisningarna du får av vår montör. Routern kan du köpa i de flesta elektronikbutiker. De har också kunnig personal som kan hjälpa dig med att koppla upp ett trådlöst nät.
Har en utmärkt trådlös lösning, vilka är argumenten för att byta till fiber?
Som du ser i föregående svar kan du fortsätta surfa trådlöst även med fiber – men säkrare både avseende kapacitet och stabilitet. Övriga argument är att redan dagens internettjänster kräver ordentlig bredband, för att inte tala om framtidens tjänster. Dessutom är fiber sannolikt snart lika självklar infrastruktur som rinnande vatten, avlopp och elektricitet. Därför höjer du värdet på din fastighet genom att dra in fiber.
Påverkas hastigheten om jag surfar trådlöst?
Det finns alltid en mängd faktorer som påverkar – antal uppkopplade enheter, din routers kapacitet, saker i vägen mellan sändare och mottagare etc. Men med fiberuppkoppling till ditt hus delar du bara den trådlösa lösningen med andra användare i hushållet – inte med hela grannskapet.
Varför kan jag inte fortsätta att köra 4G?
Visst kan du det men framtidens tjänster, både kommersiella och samhällets, kommer att utvecklas för fiberns kapacitet. Fibertekniken ger helt andra möjligheter till en säker, stabil och snabb uppkoppling i jämförelse med alla andra tekniker. Fibertekniken är ljus som skickas i glas i en tråd som går direkt hem till dig och enbart till dig.
Måste jag dra in fiber till min fastighet?
Självklart inte. Men det kan vara bra att veta att i händelse av en försäljning av din fastighet så ökar värdet med en fiberinstallation.
För hur lång tid binder jag upp mig?
Stadsnätsavtalet gäller i 24 månader. Därefter tillsvidare med 1 månads uppsägning.
I övrigt är det tjänsteleverantörernas bindningstider som gäller – du hittar deras information här. Om du bara väljer att dra in fiber men inte vill aktivera någon tjänst, väljer du Passiv anslutning. Då binder du inte upp dig med någon månadsavgift.
Kommer det inte något snabbare snart?
Fiber har ingen begränsning i hastighet. Den skickar data i ljusets hastighet (299 792 458 m/s). Det som idag styr farten är switchar, datorer mm. I takt med att den tekniken utvecklas har fiberoptiken inga begräsningar.
Om det blir fel, vem hjälper mig då?
Om något inte fungerar och du har en tjänsteleverantör, kontaktar du dem. Om felet är att du inte får de hastigheter du köpt kan problemet vara att dator eller läsplatta har äldre versioner. Vid allmänna frågor kan du dessutom alltid höra av dig till vår kundtjänst.
Hur många typer av leverantörer behöver jag ha kontakt med om jag vill ha fiber?
Splitvision kan du jämföra med din nätägare för el: Det är vi som med hjälp av våra entreprenörer gräver, sköter och äger fibernätet i Borås. I vårt fibernät finns sedan många tjänsteleverantörer som levererar internet och den hastighet du önskar. Ofta kan samma leverantör även erbjuda tjänster som telefoni och tv.
När kan jag beställa tjänster?
Så fort kopplingsdosa och mediabox är monterade kan du beställa tjänster. Här finns alla tjänsteleverantörer samlade.
När kan jag få fiber?
Har du inte fiber så kontakta oss, så ser vi över vilka möjligheter som finns. Du kan också söka på din adress – sök på din adress
Min fastighet ligger utanför tätbebyggt område, hur får jag fiber?
Du kan starta en egen fiberförening för att driva frågan. Läs mer om detta på bl a: jordbruksverket.se/stöd eller Svenska stadsnätsföreningen, ssnf.org.
På Borås stads hemsida borås.se kan du också få information genom att söka på fiber.
Vilka typer av tjänster finns det att köpa?
I dagsläget finns internet, tv och telefonitjänster. På internet finns det sedan ett oändligt utbud. Med fiber går det dessutom snabbt och säkert.
Vilka är SplitVision?
Splitvision är Borås Stadsnät, ett affärsområde inom Borås Elnät AB, som är ett kommunägt företag. Vi har inget eget tjänsteutbud, men tillhandahåller fiberoptiken och en marknadsplats för tjänsteleverantörer mot privatpersoner och företag.